Η Άνοιξη είναι για κάποιους η εποχή της αναγέννησης και της αφύπνισης, για κάποιους άλλους όμως είναι μια εφιαλτική περίοδος με τις αλλεργίες να κάνουν την εμφάνισή τους και την καθημερινότητα δύσκολη.
Η Αλλεργία είναι μια παθολογική κατάσταση κατά την οποία ο οργανισμός αντιδρά απέναντι σε κατά τα άλλα αβλαβείς περιβαλλοντικές ουσίες, που ονομάζονται αλλεργιογόνα.
Πιο ειδικά, η αλλεργία είναι αντίδραση υπερευαισθησίας του οργανισμού μας, στην οποία κύριοι πρωταγωνιστές είναι ειδικά κύτταρα του αίματος και ένας ειδικός τύπος αντισώματος , η ανοσοσφαιρίνη Ε.
Τα αλλεργιογόνα φτάνουν στον οργανισμό μέσω :
- Αναπνοής
- Επαφής με το δέρμα
- Λήψης τροφής
Μόλις το ανοσοποιητικό σύστημα αποφασίσει ότι μια ουσια είναι επιβλαβης ενεργοποιεί ορισμένα κύτταρα για την παραγωγή ανοσοσφαιρίνης Ε , για την καταπολέμηση της .
Την επόμενη φορά που το άτομο θα εκτεθει στην ουσια που είναι αλλεργικος , το ανοσοποιητικό σύστημα παράγει τεράστιες ποσότητες χημικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένης της ισταμίνης, για να προστατέψει το σώμα. Αυτές οι χημικές ουσίες προκαλούν ένα χείμαρρο αλλεργικών συμπτωμάτων.Τα συμπτώματα συνήθως εμφανίζονται μέσα σε λίγα λεπτά έως δύο ώρες μετά την κατανάλωση της ουσιας που προκαλει αλλεργια.
Τα συμπτώματα μπορούν να περιλαμβάνουν :
• Προβλήματα στην αναπνοή.
• Κοιλιακό άλγος, διάρροια, ναυτία ή εμετό.
• Ζάλη, λιποθυμία.
• Μείωση της αρτηριακής πίεσης.
• Μούδιασμα στο στόμα.
• Κνίδωση, κνησμό ή έκζεμα.
• Οίδημα των χειλιών, της γλώσσας, του λαιμού ή άλλα μέρη του σώματος.
Υπαρχουν διατροφικοι συμμαχοι και διατροφικοι εχθροι για τις αλλεργιε
Συνηθιστερες τροφες που προκαλουν αλλεργια
- Αγελαδινό γάλα
- Αβγά :το ασπράδι είναι που πυροδοτεί κυρίως τις αλλεργίες , αν και συμβαίνει να είναι κάποιος αλλεργικός στον κρόκο
- Ξηροί καρποί
- Θαλασσινά :Η πιο συχνή αιτία είναι η πρωτεΐνη τροπομυοσίνη
- Σιτάρι
- Σόγια
- Ψάρια
Υπάρχει ένας φυσικός τρόπος να ανακουφιστείτε από τα έντονα συμπτώματα και αυτόν σας τον παρέχει η ίδια η φύση και τα προϊόντα της.
Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C και φολικό οξύ βοηθούν στην αντιμετώπιση των φλεγμονών και μπορούν να γίνουν εξίσου αποτελεσματικά με τη φαρμακευτική αγωγή
Τροφές που καταπολεμούν τις αλλεργίες
- Κόκκινα κρεμμύδια, Σκορδο , Μαιντανος, Φράουλες, Blueberries ,Μηλα , Μαυρο τσαι , Βατόμουρα : είναι πλούσια σε κερκετίνη , η οποια λειτουργώντας σαν ένα αντιισταμινικό και αντιφλεγμονωδες ,βοηθά στην καταπολέμηση των αλλεργιών
- Κουρκούμη, Τζίντζερ, Σκόρδο, Πιπέρι καγέν & Δεντρολίβανο έχουν αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες
- Γλυκοπατάτες είναι γεμάτες β-καροτένιο, που βοηθάει τους αεραγωγούς να προστατευθούν από αλλεργιογόνα
- Καρύδια είναι γεμάτα α-λινολεϊκό οξύ, ένα ω-3 λιπαρό οξύ που μειώνει την ευαισθησία σε αλλεργιογόνους παράγοντες. Τα καρύδια περιέχουν και μαγνήσιο, που βοηθά στην αντιμετώπιση των αλλεργιών.
- Μπρόκολο :Περιεχει αντιοξειδωτικά, με αντικαρκινικές του ιδιότητες, και μεγάλες ποσότητες ασβεστίου, μαγνησίου, σιδήρου και βιταμινών Α και C.
- Σέσκουλα :Τα φυτοχημικά που περιέχουν , κατά κύριο λόγο, καροτενοειδή βοηθούν στον καλύτερο έλεγχο των αλλεργιών.
- Τσουκνίδα : περιέχει ισταμίνη, τη χημική ουσία που παράγει το σώμα μας κατά τη διάρκεια μιας αλλεργικής αντίδρασης, κι έτσι βοηθά στο να αποκτάμε ανοχή.
- Μαϊντανός :αναστέλλει την έκκριση ισταμίνης που προκαλεί τα δυσάρεστα Παράλληλα ένα φυσικό διουρητικό για αυτο χρειαζεται προσοχη στις ποσοτητες που καταναλωνουμε
- Λάδι καρύδας :Εχει υψηλή περιεκτικότητα σε τριγλυκερίδια μέσης αλύσου, τα οποία μπορούν να χαλαρώσουν τον πεπτικό σωλήνα και να βοηθήσουν με τις αλλεργικές αντιδράσεις.
- Λάχανο : Περιέχει καροτενοειδή και φυτοχημικά , φυσικα αντιφλεγμονωδη
- Καρπούζι :Περιεχει λυκοπένιο και α-καροτίνη που μεσω αυτων των ουσιων . μπορει με άμεσο τρόπο να αντιμετωπίσουμε τις αλλεργίες και τα συμπτώματα τους.
- Σταφύλι & Βατόμουρο : Διαθέτοντας υψηλά επίπεδα ρεσβερατόλης, μίας πολυφαινολικής ένωσης.
- Τροφές πλούσιες σε βιταμίνη C : τα πορτοκάλια, τα λεμόνια ,τα γκρειπφρουτ , το ακτινιδιο ,λειτουργουν με κατασταλτικά για τα συμπτώματα της αλλεργίας.
- Κακάο : Αντιφλεγμονωδες τροφιμο , με αντιαλλεργικές ιδιότητες
- Κεφίρ : Περιέχει προβιοτικά, βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας του εντερου. Μπορεί να αποτρέψουν ή έστω να ανακουφίσουν τις εποχικές αλλεργίες Καλές πηγές είναι το ξινολάχανο, όπως και τα γιαούρτια.
- Ανανάς : έχει ένα ένζυμο που ονομάζεται βρωμελαΐνη μπορεί να μειώσει τον ερεθισμό σε αλλεργικές παθήσεις και στο άσθμα.
- Τόνος, σολομός και άλλα λιπαρά ψάρια : είναι πλούσια σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα, τα οποία παίζουν ρόλο στη μείωση της φλεγμονής
- Μέλι : Με την καταναλωση του μπορεί να αναπτύξετε ανοχή στη γύρη . Μια μελέτη έχει δείξει ότι κάποιοι άνθρωποι που κατανάλωναν μέλι γύρης σημύδας, παρουσίαζαν λιγότερα συμπτώματα σε σχέση με αυτούς που κατανάλωναν κανονικό μέλι.
- Σούπες και ζεστά υγρα ζεσταίνουν το στομάχι και τους αεραγωγούς σας. Αυτό βοηθάει στην αραίωση της βλέννας στους πνεύμονες.
Συμπεραινουμε λοιπον ότι οι τροφες μπορει να προκαλεσουν η και να αποτελεσουν αιτια εκδηλωσης αλλεργιων .
Η σωστη διατροφη μπορει να αποτελεσει ιδανικη θεραπεια κατά των αλλεργιων
Για την προληψη αλλα και την θεραπεια της αλλεργιας , καταναλωστε τα κατάλληλα τρόφιμα για να αποφύγετε εύκολα και φυσικά τις αλλεργίες .
Βαρβαρα Κοντοσακου
Διαιτολογος – Διατροφολογος ΑΤΕΙ Κρητης
Ρεφλεξολογος
Θεραπευτρια Ολιστικών Θεραπειων